, 'opacity': false, 'speedIn': , 'speedOut': , 'changeSpeed': , 'overlayShow': false, 'overlayOpacity': "", 'overlayColor': "", 'titleShow': false, 'titlePosition': '', 'enableEscapeButton': false, 'showCloseButton': false, 'showNavArrows': false, 'hideOnOverlayClick': false, 'hideOnContentClick': false, 'width': , 'height': , 'transitionIn': "", 'transitionOut': "", 'centerOnScroll': false }); })

7 tips om jouw mobiele website gebruiksvriendelijk te maken

21-06-2013 | Mobiele website | Mobiele devices | Smartphone | iPad | Content |

Steeds meer mensen gebruiken mobiele devices om op het internet te surfen. Wat is het dan vervelend als jouw mobiele website niet goed genoeg is!

Is het dan voldoende om jouw website zo te verkleinen dat het op een kleiner mobiel scherm past. Dacht het niet! Een mobiele website moet juist functioneel en gebruiksvriendelijk zijn. Je huidige website dan maar gewoon verkleinen, garandeert absoluut geen goed beeld op een mobiel device.

Wat moet je dan wel doen? Hieronder een aantal tips:

 1. Houd het simpel
  Op je mobiele website homepage moet alleen de meest relevante informatie staan. Denk hierbij aan info die voor mensen onderweg relevant zijn, zoals bijvoorbeeld telefoonnummers en adresgegevens. Prop niet alle informatie, die je op je desktop website hebt staan, op je mobiele website. Mensen raken daarmee de weg kwijt omdat ze zoveel zien op een klein scherm, het duizelt ze letterlijk voor de ogen!
  Heb je toch meer info om te vermelden, gebruik hier dan een goed gedefinieerd navigatiestructuur voor. Hierachter kun je alle content kwijt die je te melden hebt.
 2. Snel laden
  Het is ontzettend vervelend als het laden van je mobiele website op een mobiele device erg lang duurt. Eigenlijk zou in minder dan 5 seconden de website op het scherm moeten staan. Vermijd dus zware afbeeldingen.
 3. Vermijd “heavy” graphics
  Een video is op dit moment een tool die veel wordt gebruikt, zeker wanneer je product of dienst zich hiervoor leent. Alleen op een mobiele website is dat niet zo verstandig. Daarnaast wordt op de meeste smartphones de Flash browser niet ondersteunt. Wanneer je dan toch visueel te werk wil gaan, maak gebruik van het formaat afbeeldingen die op een kleiner scherm goed worden weergegeven.
 4. “Touch” is de nieuwe “klik”
  Het is lastig typen op een smartphone of tablet. Zorg er dan ook voor, bij het ontwerpen van je mobiele website, om gebruik te maken van drop-down menu’s, selectievakjes en vooraf ingevulde velden. Zo kan je bezoeker makkelijk navigeren en hoeft alleen maar te typen wat ook echt noodzakelijk is.
 5. Ieder apparaat is belangrijk
  Bij het ontwerpen van een mobiele website moet je er rekening mee houden dat je website op alle mobiele devices goed werkt. Dus er dient rekening gehouden te worden met de verschillende schermformaten, natuurlijk mobiele platformen en de diverse besturingssytemen.
 6. Redirect je mobiele bezoeker
  Wanneer iemand op een mobiele device gaat surfen naar jouw website, zorg ervoor dat zij dan automatisch worden omgeleid naar je mobiele website. Dit is zeer makkelijk in te stellen door je webbouwer.
 7. Houd je mobiele bezoekers bij
  Zorg dat je ook je mobiele website via analytics bijhoudt. Zo kun je exact zien wat je bezoekers doen op je mobiele website en kun je daarmee rekening houden met campagnes en usability aanpassingen.