, 'opacity': false, 'speedIn': , 'speedOut': , 'changeSpeed': , 'overlayShow': false, 'overlayOpacity': "", 'overlayColor': "", 'titleShow': false, 'titlePosition': '', 'enableEscapeButton': false, 'showCloseButton': false, 'showNavArrows': false, 'hideOnOverlayClick': false, 'hideOnContentClick': false, 'width': , 'height': , 'transitionIn': "", 'transitionOut': "", 'centerOnScroll': false }); })

Bullet Points, zorg voor overzicht in je content

18-10-2012 | Content | Bullet Points | Opsommingtekens | Content Marketing |

Schrijven voor het web is, op enkele uitzonderingen na, vooral gericht op de beknopte artikelen die in (bijna) één oogopslag duidelijk zijn. Juist omdat steeds meer mobiel gelezen wordt. Hoe kunnen die kleine zwarte stippen dan helpen om de inhoud beknopt maar duidelijk te houden? En natuurlijk de lezer aantrekt….

Lees hier een aantal eenvoudig te volgen basics voor het gebruik van bullet points.

  1. Behandel de tekst achter de bullet als mini koppen. De inhoud achter de opsommingstekens moet juist kort en pakkend zijn, zodat het oog van de lezer erop valt. Het moet aan de ene kant de lezer informeren over de inhoud van het artikel, aan de andere kant worden de mini koppen als een soort bladwijzers. Zo kan de lezer eerst het hele stuk scannen en later terugkeren voor meer informatie.
  2. Gebruik symmetrie en wees daarin consistent. Heb je bijvoorbeeld zes mini koppen, maak daar dan twee evenredig kolommen van drie van. Door het evenredig te houden zal het artikel, de blog of de inhoud van je webpagina visueel duidelijk zijn. Het zal ook meer uitnodigen om alles te lezen.
  3. Pas op met te veel zwarte punten. Het idee van bullet points is om voor lezers het makkelijker te maken, niet lastiger. Wanneer je te veel gebruik maakt van opsommingen of opsommingstekens in een artikel, dan zal dat eerder verwarrend werken en leest je bezoeker niet verder. Maak ook niet te veel gebruik van sub punten en sub-sub punten!
  4. Houdt vast aan een structuur in de tekst die je bij opsommingstekens gebruikt. Begin je met een werkwoord bij de eerste mini kop “schrijven van een tekst”, hou daaraan vast en ga niet opeens verder met je “je dient bullet points te gebruiken”. Maak daar dan “gebruikmaken van bullet points” van. Consistentie zorgt namelijk voor een verbeterde leesbaarheid.
  5. Geef zoekwoorden mee in de bullet point teksten. Zoekmachines hebben namelijk de neiging om lijsten met opsommingsteksten iets meer belang mee te geven. Maak daar dus zeker gebruik van en plaats hier en daar wat doelgerichte zoekwoorden.

Een mooi overzicht van bullet points doet niets af van de inhoud van je artikel. Wanneer deze slecht is, zullen een aantal bullet points dit niet redden. De inhoud van je artikel is dus net zo belangrijk als het overzichtelijk houden van de tekst door het gebruik van opsommingstekens. Wees je daarvan bewust!